a. proiectare instalatii gaze

Proiectarea lucrarilor de gaze naturale se realizeaza de operatori economici autorizati ANRE in colaborare cu beneficiarul lucrarii, ca urmare a obtinerii acordului de acces emis de operatorul local de distributie a gazelor naturale ( ex: Distrigaz Sud Retele). Acordul de acces se obtine de catre reprezentantii Instal Proiect in baza contractului de mandat prin care suntem imputerniciti sa reprezentam clientul in relatia cu distribuitorul / furnizorul de gaze naturale.

 • suport in obtinerea avizelor si aprobarilor necesare pentru executia/ modificarea/ punerea in functiune a instalatiilor de gaze.
 • analiza amplasament in vederea realizarii proiectului
 • stabilire solutie de alimentare ( traseu instalatie gaze )
 • proiectare traseu de catre ingineri specializati
 • dimensionarea instalatie in vederea asigurarii debitului de instalat
 • memoriu tehnic ( include toate datele tehnice ale lucrarii: debitul instalat, diametrul conductelor, prescriptii de executie, etc. )
 • obtinere acord de acces emis de operatorul local de distributie a gazelor naturale ( ex: Distrigaz Sud Retele )
 • incheiere contract de furnizare cu operatorul licentiat ( ex: GDF Suez Energy Romania )
 • verificarea, avizarea documentatiei, efectuata doar de specialisti autorizati MDRT
 • receptie tehnica cu efectuare proba de presiune si etanseitate la finalul lucrarii
 • punere in functiune a instalatiilor proiectate (montare contor fiscal)

 

b. executie instalatii gaze
EXECUTIE INSTALATII GAZE INTERIOARE SI EXTERIOARE, COLOANE PE SPATIUL COMUN AL BLOCULUI

Instalatiile de gaze se realizeaza in deplina concordanta cu proiectul tehnic al lucrarii. Traseele conductelor sunt pe c‚t posibil rectilinii si nu se vor intersecta

Instalatiile supraterane (din otel)

Deservesc in mare parte alimentarii blocurilor de locuinte insa se incadreaza si altor tipuri de constructii precum vile, hale, etc. Alegerea tipului de conducta revine exclusiv beneficiarului insa se va tine cont de specificatiile legislatiei in vigoare. Aceste detalii vor fi redate explicit de catre inginerii nostri la momentul expertizarii imobilului ce suporta alimentarea.

Protectia conductelor supraterane se face prin grunduire si vopsire doar ca urmare a verificarii acestora la proba de presiune si etanseitate cu aer.

Instalatiile subterane (din polietilena) teava din polietilena pentru gaz

Exigentele clientilor legate de aspectul cladirilor pot fi indeplinite prin folosirea acestui tip de conducta. Tevile din polietilena au culoarea neagra cu dungi longitudinale galbene sau sunt complet galbene si se pozitioneaza in santuri de pamant astfel incat existenta lor nu afecteaza estetic constructiile. Protectia conductelor subterane se face cu tub de PVC, fir trasor pentu identificarea traseului conductei si banda de avertizare pe toata lungimea. Se aseaza pe pat de nisip si se ingroapa la 0.90 cm adancime astfel incat sa nu afecteze alte interventii asupra imobilelor.

Tevile din polietilena nu se monteza in interiorul constructiilor ( bucatarii, camere tehnice, etc ), ele sunt special concepute pentru a fi utilizate in exterior, unde variatiile de temperatura sau greutatea materialelor de constructie ( ciment, dale ) nu ii afecteaza structura.

Coloanele de gaz realizate pe casa scarilor de bloc

Se realizeaza din teava de otel si se desfasoara pe traseu vertical pana la ultimul proprietar ce doreste contorizarea individuala, ulterior prelungindu-se pana la ultimul nivel al cladirii. Conducta se dimensioneaza intotdeauna pentru asigurarea unui debit optim folosirii tuturor aparatelor consumatoare de gaze naturale. Astfel inginerii nostri vor realiza calcule si masuratori exacte pentru indeplinirea criteriilor de functionare a coloanelor de bloc si respectarea legislatiei in vigoare.
Protectia coloanelor se face prin grunduire si vopsire doar ca urmare a verificarii acestora la proba de presiune si etanseitate cu aer.

* SFAT: Nu interventiti niciodata asupra instalatiei de utilizare! Orice interventie asupra acesteia se realizeaza numai de personal specializat si autorizat ANRE !

Garantam clientilor Instal Proiect ca echipamentele si materialele de lucru utilizate sunt in deplina conformitate cu normele in vigoare si nu sunt niciodata reutilizate cu obiecte ce pun in pericol functionarea acestora in conditii de siguranta.

 

c. verificari tehnice periodice la 2 ani / revizii tehnice periodice la 10 ani
VERIFICARI TEHNICE INSTALATII GAZE NATURALE LA 2 ANI

In conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare verificarea tehnica periodica se realizeaza numai de catre operatori economici autorizati ANRE, obligatoriu
la interval de 2 ani sau suplimentar ori de cate ori considerati ca este necesar.
Instal Proiect va pune la dispozitia clientilor personal specializat si autorizat ANRE ce va interveni la solicitarea dumneavoastra cu maxima promptitudine si
seriozitate. Echipele noastre dispun de echipamente de ultima generatie, omologate, aparate ce scurteaza durata de executie a serviciului si asigura o buna detectare
a scaparilor necontrolate de gaze naturale.

Costul poate suporta modificari in functie de numarul de consumatori instalati, lungimea si dimensiunea instalatiei de utilizare. De aceea recomandam vizionarea
imobilului si analizarea instalatiei de utilizare inainte de transmiterea unei oferte de pret.

Verificarea instalatiei presupune urmatoarele interventii:

 • verificarea arzatoarelor si a starii imbinarilor si garniturilor de etansare aferente;
 • verificarea stabilitatii conductelor montate aparent pe suporturi;
 • verificarea etanseitatii imbinarii conductelor si armaturilor la presiunea de lucru a gazului din instalatie, cu spuma de apa cu sapun sau cu alte tehnologii de verificare a etanseitatii;
 • verificarea functionarii aparatelor de masurare, control, reglare si de siguranta;
 • verificarea functionarii echipamentului de reglare din instalatiile de utilizare;
 • verificarea starii rasuflatorilor si a caminelor existente;
 • verificarea documentelor, emise cu maximum 6 luni inainte de data verificarii, prezentate de consumator, care sa ateste verificarea de catre operatori economici autorizati, conform reglementarilor in vigoare, a aparatelor consumatoare de combustibili gazosi, a curatirii cosurilor si canalelor de evacuare a gazelor arse;
 • verificarea starii constructiilor care adapostesc statiile si posturi de reglare si reglare-masurare.

GRATUIT, reprezentantii Instal Proiect vor depune la sediul operatorului de distributie a gazelor naturale, FISA DE EVIDENTA A LUCRARILOR PERIODICE DE VERIFICARE TEHNICA ( fisa verificare persoane fizice / fisa verificare persoane juridice ).

REVIZII TEHNICE A INSTALATII GAZE NATURALE LA 10 ANI

In conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare, revizia tehnica periodica se realizeaza:

 • la interval de 10 ani
 • dupa orice intrerupere a utilizarii instalatiei pentru o perioda de timp mai mare de 6 luni
 • dupa orice accident tehnic care poate afecta instalatia
 • ori de cate ori considerati ca este necesar.

La solicitarea dumneavoastra,Instal Proiect va pune la dispozitie cei mai experimentati instalatori si ingineri autorizati ANRE ce vor interveni prompt in realizarea serviciilor.

Echipele Instal Proiect dispun de echipamente de ultima generatie, omologate, aparate ce scurteaza durata de executie a interventiilor si asigura o buna detectare a scaparilor necontrolate de gaze naturale.

Costul poate suporta modificari in functie de numarul de consumatori instalati, lungimea si dimensiunea instalatiei de utilizare. De aceea recomandam vizionarea imobilului si analizarea instalatiei de utilizare inainte de transmiterea unei oferte de pret.

Revizia tehnica periodica presupune urmatoarele interventii:

 • verificarea arzatoarelor si a starii imbinarilor si garniturilor de etansare aferente;
 • verificarea stabilitatii conductelor montate aparent pe suporturi;
 • verificarea etanseitatii imbinarii conductelor si armaturilor la presiunea de lucru a gazului din instalatie, cu spuma de apa cu sapun sau cu alte tehnologii de verificare a etanseitatii;
 • verificarea functionarii aparatelor de masurare, control, reglare si de siguranta;
 • verificarea functionarii echipamentului de reglare din instalatiile de utilizare;
 • verificarea starii rasuflatorilor si a caminelor existente;
 • verificarea documentelor, emise cu maximum 6 luni inainte de data verificarii, prezentate de consumator, care sa ateste verificarea de catre operatori economici autorizati, conform reglementarilor in vigoare, a aparatelor consumatoare de combustibili gazosi, a curatirii cosurilor si canalelor de evacuare a gazelor arse;
 • verificarea starii constructiilor care adapostesc statiile si posturi de reglare sau reglare masurare.
 • proba de etanseitate pentru intreaga instalatie si proba de rezistenta cu aer comprimat ( pentru partea de instalatie la care s-au facut inlocuiri si /sau modificari ).

GRATUIT, reprezentantii Instal Proiect vor depune la sediul operatorului de distributie a gazelor naturale, FISA DE EVIDENTA A LUCRARILOR PERIODICE DE REVIZIE TEHNICA

d. montaj senzor si electrovalve de gaze

Electrovana gaz, senzor detector gaz: echipament de protectie ñ detectie care este obligatoriu conform NT PEE / 2008. Electrovana se instaleaza pe traseul conductei iar senzorul de gaz in incaperile in care exista consumatori de combustibil gazos.

In cazul detectarii eventualelor pierderi de gaz in incapere, senzorul atentioneaza fonic si vizual si transmite un semnal electric care inchide electrovana, sistand furnizarea gazelor pe tronsonul protejat.

Echipamentele de protectie pot fi de diferite tipuri si dimensiuni, cel mai utilizat fiind cel de apartament.

Costul unui echipament de protectie format din senzor si electrovalva poate varia in functie de urmatoarele specificatii:

 • dimensiunea instalatiei de utilizare ( ex: 1íí, 1 ºíí etc )
 • numarul si capacitatea aparatelor racordate la instalatie ( puterea Kw sau m≥ )

* SFAT: Cereti opinia personalului nostru. Acesta va transmite costul achizitionarii si montarii unui echipament in functie de necesitatile dumneavoastra !